Το Κάστρο του Πλαταμώνα


Το Κάστρο του Πλαταμώνα αποτελεί το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο του νομού Πιερίας και "σήμα κατατεθέν" του νομού.

Κατά τα βυζαντινά και τα μεσαιωνικά χρόνια, η ιστορία του Πλαταμώνα ταυτίστηκε με το περίφημο ενετικό κάστρο ενώ η φωταγώγηση του Κάστρου τη νύχτα προσθέτει σε αίγλη.

Πρόσφατα, έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.

Απόσταση από το Golden Sun Hotel για το Κάστρο Πλαταμώνα: ~ 15 min

Το Δίον στην Κατερίνη


Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση του αρχαίου Δίου τοποθετείται στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η ομώνυμη κωμόπολη. Όπως μαρτυρούν ο Στράβωνας και ο Λίβιος, το Δίον «πόλις ουκ εν τω αιγιαλώ του Θερμαϊκού Κόλπου εστίν εν ταις υπωρείαις του Ολύμπου, αλλ' όσον επτά απέχει σταδίους». Η πρώτη γραπτή αναφορά στο Δίον είναι στο Θουκυδίδη, ο οποίος την αναφέρει ως την πρώτη πόλη από την οποία πέρασε ο στρατηγός της Σπάρτης Βρασίδας το 424 π.Χ.

Η πόλη φαίνεται να ιδρύθηκε από τους Περραιβούς της Θεσσαλίας, προς τιμήν του Δία (σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ιστορικός Δήμιτσας). Το όνομα της πόλης αποδίδεται στο Δία. Κάθε χρόνο γίνονταν τα «Δία», με κέντρο το Ναό του πατέρα των θεών. Στο Δίον τελούνταν και Ολυμπιακοί Αγώνες και επινίκιες εορτές και θυσίες.. Οι κάτοικοι του τόπου λέγονταν και Δίοι, Διείς και Διασταί.. Ο πρώτος μήνας του μακεδονικού έτους ονομάστηκε Δίος. Η πόλη συνδέθηκε επίσης με τον Ορφέα, καθώς μία παράδοση αναφέρει ότι ο τελευταίος σκοτώθηκε από γυναίκες του Δίου και στον τόπο εκείνο τοποθετήθηκε πέτρινη υδρία με τα οστά του.

Απόσταση από το Golden Sun Hotel για το Δίον: ~ 40 min

Αγία Παρασκευή Τεμπών

Ο Ναός βρίσκεται στο κέντρο των στενών των Τεμπών.

Στη θέση αυτή χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 από τον ΟΣΕ παράλληλα με την διάνοιξη του σιδηρόδρομου. Στην ίδια θέση προϋπήρχε Προσκύνημα της ίδιας στην ίδια φυσική σπηλιά και το Αγίασμα σε βαθιά οπή,όπως και σήμερα.Κοντά στη σπηλιά αναβλύζουν άφθονα νερά πηγής.

Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλευρά του Ολύμπου.Στην θέση που βρίσκεται είναι απρόσιτο από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ προσιτό από την Κισσάβεια πλευρά όπου βρίσκεται και η κρεμαστή γέφυρα, η οποία ανακατασκευάστηκε πρόσφατα και μέσα στο καλοκαίρι του 2004 γίνανε τα εγκαίνια.

Μέχρι το 1960 όποτε και χτίστηκε η Κρεμαστή Γέφυρα,ο Ναός ήταν προσιτός μέσω βάρκας και ξύλινης γέφυρας.Από αυτό διαφαίνεται ότι ο Ναός ήταν προσπελάσιμος μόνο σ' όσους είχαν συγκεκριμένο σκοπό και κατόπιν συμφωνίας με τον εκεί βαρκάρη και ιερέα.

Απόσταση από το Golden Sun Hotel για την Αγία Παρασκευή: ~ 20 min

Αμπελάκια


H Ιστορική Κοινότητα Αμπελακίων βρίσκεται στο Νομό Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η κωμόπολη των Αμπελακίων, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, κυρίως για την ίδρυση το έτος 1778, του πρώτου συνεταιρισμού στον κόσμο, με την ονομασία "Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων", που είχε ως αντικείμενο την παραγωγή, επεξεργασία, βαφή και εμπορία, κόκκινων, νημάτων.

Απόσταση από το Golden Sun Hotel για τα Αμπελάκια: ~ 30 min

Ραψάνη

Η Ραψάνη απέχει περίπου 9 χλμ. από τα Τέμπη και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων. Επιφυλάσσει μια μαγευτική θέα που φτάνει ως το Αιγαίο πέλαγος αλλά και την εκλεκτή γεύση που χαρίζει το 'Μπρούσκο', το τοπικό κρασί της το οποίο έχει καταξιωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πέτρινα δρομάκια, γραφικά σπίτια, η πλατεία με τα μαγαζιά και τα πλατάνια καθώς και τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια της Ραψάνης συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σύνολο από αξιοθέατα. Αξίζει εδώ να προσθέσετε το εξαιρετικά επιμελημένο λαογραφικό μουσείο και τις γιορτές του τρύγου.

Στη Ραψάνη πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσετε τα ντόπια κρεατικά και τις σπιτικές πίτες ενώ θα φιλοξενηθείτε άριστα στον παραδοσιακό ξενώνα και τα δωμάτια που λειτουργούν στην περιοχή.

Απόσταση από το Golden Sun Hotel για τη Ραψάνη: ~ 25 min

Κρανιά Ολύμπου


Η Κρανιά είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο, με πλούσια θέα και πολλές φυσικές ομορφιές.

Αποτελεί ιδανικό χόρο αναψυχής και ξεκούρασης τόσο κατά τους θερινούς όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η Κρανιά χαρακτηρίζεται για την ιστορικότητά της και την πολιτιστική της συνεισφορά στην ευρύτερη περιοχή.

Απόσταση από το Golden Sun Hotel για την Κρανιά Ολύμπου: ~ 25 min

Παλαιός Παντελεήμονας

Πανέμορφος, αναπαλαιωμένος, παραδοσιακός οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700μ., με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας.

Διατηρεί ομοιόμορφη αρχιτεκτονική στα κτίσματά του, γεγονός που γίνεται αντιληπτό με τη πρώτη ματιά και τον διαφοροποιεί από τους άλλους οικισμούς. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια της υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί και παραδοσιακές ταβέρνες. Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το μοναδικό περιβαλλοντικό σχολείο της περιοχής.

Στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του μπορείτε να θαυμάσετε αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα που διαθέτουν παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.

Απόσταση από το Golden Sun Hotel για τον Παλιό Παντελεήμονα: ~ 20 min

Αιγάνη

Η Αιγάνη έχει πάρα πολλές φυσικές ομορφιές και συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Η εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου, παλιό μοναστήρι καθώς ήταν, είναι μία σημαντική χριστιανική κληρονομιά και το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται από το 14ο αιώνα και θεωρείται το παλαιότερο της Θεσσαλίας αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτισμικό και θρησκευτικό πλούτο του χωριού.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρισας αλλά και από την πόλη της Κατερίνης. Έναι το τελευταίο άκρο της Θεσσαλίας καθώς εκεί βρίσκονται τα σύνορα Θεσσαλίας - Μακεδονίας.

Απόσταση από το Golden Sun Hotel για την Αιγάνη: ~ 17 min